websikehealthcheck

Hírek

A teljes magyar sporttársadalmat megmozgatta a III. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia

Két napig ismét Magyarország, pontosabban Pécs volt a sporttudomány fővárosa: a III. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián világhírű szakemberek tartottak előadásokat a regeneráció és a rehabilitáció témakörében.

A konferenciát megrendező Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, Rátgéber László hívására ismét a legkiválóbb magyar és külföldi szakemberek érkeztek két napra Pécsre, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémián értékes előadásokkal gazdagítsák a jelenlévők tudását. A szaktekintélyek között volt például a korábban az NBA-ben edzősködő horvát Neven Spahija, a szerb női röplabda-válogatottal erőnléti edzőként két világbajnoki címet és két olimpiai érmet szerzett Vladimir Bankovic, a Toronto Raptorsnál vezető erőnléti edzői posztot betöltött dr. Francesco Cuzzolin, vagy éppen az a Jámbor László, aki a labdarúgásban alkotott maradandót a holland sztárklubnál, az Ajax Amszterdamnál. A résztvevők élvezhették továbbá prof. dr. Igor Jukic magával ragadó előadásait, akit Rátgéber László úgy vezetett fel, miszerint a horvát labdarúgó-válogatott világbajnoki bronzérmének két fő letéteményese Modric és Jukic… Az orvosi „részleget” olyan kiváló magyar szakemberek alkották, mint az ortopéd specialista dr. Knoll Zsolt, a kardiológus szakorvos prof. dr. Cziráki Attila, továbbá dr. Klemencsics Zoltán.

Volt tehát kitől tanulni!

A konferencia megnyitóján beszédet mondott Sáfár Sándor, a Nemzeti Sportügynökség utánpótlásért felelős projektigazgatója, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke, valamint Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

„Ismernünk kell az edzéstudományt a sikerhez” – emelte ki megnyitó beszédében Rátgéber László, az esemény házigazdája, aki a későbbiekben többször is hangsúlyozta, hogy a konferenciákon elhangzottaknak tananyaggá kell válniuk az egyetemeken!

A harmadik konferencia témája felkeltette a sportban dolgozók, élők érdeklődését! Bár a címében ott volt, hogy kosárlabda, a regeneráció és a rehabilitáció pont olyan terület, amelynek a legfrissebb, legmodernebb tudományos újdonságai mindenki számára felbecsülhetetlen értékkel bírnak: épp ezért jó volt látni, hogy a hallgatóságban a kosarasok mellett nagyon sok más sportág képviselői is jelen voltak, például Lőrincz Tamás olimpiai bajnok vezetésével birkózók, de érkeztek a vízilabda, a labdarúgás, a kézilabda, a röplabda, az atlétika és a kajak-kenu és a fitnesz világából is.

Az előadás-sorozatot Igor Jukic horvát erőnléti szakember nyitotta, aki moderátorként is végigkísérte a napot. Hangsúlyozta, mivel a magyar kormány kiemelt szerepet szán a sportnak, ezért a 2030-as és 2040-es évtizedre előretekintve is optimisták lehetünk. Prezentációjában elsősorban a sérülések megelőzésével foglalkozott, megszavaztatta a hallgatóságot, hogy szerinte mely tényezők felelősek leginkább a sérülések kialakulásáért, és szólt arról, hogy a vezetői módszerek és a sérülések között is lehet összefüggés – ha valaki tiszta információkat ad át, demokratikus döntéseket hoz, segítheti a problémák megelőzését.

A korábban az NBA-ben is dolgozó erőnléti edző, Francesco Cuzzolin a sérüléskockázat csökkentéséről szóló előadásának két része egyaránt rendkívül izgalmas volt, a második ráadásul interaktív is, mert a különböző gyakorlatok demonstrálásába fiatal pécsi kosárlabdázó lányokat is bevont, akik kissé zavartan, de lelkesen teljesítették a kosárlabda mellett cselgáncsozókkal, labdarúgókkal, úszókkal és MotoGP-versenyzőkkel is foglalkozó Cuzzolin utasításait. Az olasz szakember felhívta a figyelmet a helyes testtartásra, továbbá arra is, hogy a játékosok ne kíméljék társaikat, ha arról van szó, hogy lökni kell rajtuk egyet.

Az Ajax labdarúgócsapatánál nevet szerző Jámbor László a saját üzbég példáján keresztül beszélt a győztes „formula” megtalálásáról, majd dr. Knoll Zsolt taglalta az elülső keresztszalag-szakadáshoz kapcsolódó legfrissebb kutatási eredményeket, míg Klemencsics Zoltán a túlterhelés ártalmairól beszélt az utánpótláskorú sportolók esetében.

A konferencián nagy sikert a horvát edzőóriás, a korábban az NBA-ben is dolgozó (ült a Memphis Grizzlies és az Atlanta Hawks NBA-franchise kispadján is másodedzőként) Neven Spahija előadása, amelynek címe „High Performance Team” volt. A kiváló szakember betekintést engedett abba, hogyan működik egy NBA-klub, milyen tapasztalatokat szerzett ott munkája során, hogyan épül fel a szervezet, milyen a struktúra. Bemutatta, pontosan hány, és milyen területeken dolgozó szakemberek alkotják a High Performance Teamet, elárulta, hogy csapatánál minden áldott reggel közös „brainstorminggal” indították a napot, illetve azt is ecsetelte, hogy szerinte mi történne, ha azt a temérdek pénzt, amit az NBA-ben a stábra költenek, áthoznák egy európai klubhoz. „Ismerve a mentalitást, a filozófiát az európai vezetők szintjén, a kluboknak nagyjából öt százaléka fektetne ebbe bele, a többi pedig egyszerűen jobb játékosokra költené, és ugyanilyen stábbal dolgozna tovább.”

A III. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia második napján Spahija mellett előadást tartott többek között Vladimir Bankovic (Re-habilitáció, pre-habilitáció, edukáció címmel), valamint Mladen Jovanovic (Vizuális csapat-menedzsment), prof. dr. Julio Calleja-González (Rehabilitáció és regeneráció 2023-ban; Utazással járó fáradtság és regeneráció), prof. dr. Cziráki Attila (A non-invazív képalkotás szerepe a sportban), Fabio Fossati (A regeneráció pszichológiai vonatkozásai). Érdekes edukációs előadással rukkolt elő prof. dr. Julio Calleja-González és prof. dr. sc. Igor Jukic (Regenerálódás a kosárlabda mérkőzés félidejében), a sűrű és tartalmas programban pedig további két interjú szekció is helyet kapott, amelyeken a már felsorolt szakemberek mellett Iványi Dalma és Báder Márton is megosztotta gondolatait a hallgatósággal.

A konferencia házigazdája, Rátgéber László a nap zárásaként bejelentette, hogy a nyáron (július 16–17.) jön a negyedik ilyen jellegű esemény, amelynek ismét lesz sztárvendége: elfogadta a meghívást egy újabb NBA-szakember, a Minnesota Timberwolves vezetőedzője, Chris Finch!

 

A konferencia előtt dr. Schmidt Ádám beszélt a módszertani központok jelentőségéről

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ 2021 januárjában azzal a céllal kezdte meg működését, hogy irányítása mellett olyan értékbázist, olyan irányelveket lehessen meghatározni, amelyek jó irányba viszik a komplett utánpótlásképzést. Egyik legfontosabb feladata a hazai edzők, szakemberek legmagasabb szintű képzése, amelyhez nem csak az olyan kiváló szakmai anyagokat biztosítja, mint például a közelmúltban magyarra lefordított FIBA edzői kézikönyv, hanem olyan tudományos események megszervezésével is hozzájárul ehhez, mint a nemzetközi konferenciák.

„A Kormány az államilag elismert sportakadémiai rendszer létrehozásával megteremtette a lehetőségét annak, hogy a tudományosság az utánpótlásképzés részévé váljon. A módszertani központok olyan, az adott sportághoz kapcsolódó sportakadémiák és kiemelt régiós alközpontok tevékenységét segítő sporttudományi oktató- és kutatóközpontok, amelyek a minőségi utánpótlás-nevelést, és a magyar sporttudomány fejlődését szolgálják. Céljuk, hogy a sportakadémián a tehetséggondozás, a sportolói elitképzés és a nevelés a lehető legmagasabb sportszakmai színvonalon valósuljon meg” – fogalmazott dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a módszertani központok jelentősége kapcsán még a konferencia előtt. „A sporttudomány határterületeinek kutatása állandó újdonságokkal kecsegtet, amelyeket érdemes megosztani a sportszakemberek legszélesebb körével. Az újonnan kapott eredmények új irányvonalakat szabhatnak a sporttudományos közösségnek, illetve ezek átültetése a gyakorlatba nagyban hozzájárulhat a sportolók fejlesztéséhez, valamint az egyetemes sporthoz. Emellett egy nemzetközi konferencia tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy a külföldön magas hatékonysággal működő módszereket megismerjük és beépítsük a magyar kosárlabdasportba” – tette hozzá az sportállamtitkár.