websikehealthcheck

Blog...

IX. Nemzetközi edzőtovábbképzés – Fizikai tehetség azonosítása

A program első felében az újvidéki egyetem professzora, sporttudományi szakembere, prof. dr. Marco Stojanovic tartott egymás után három előadást.

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) szervezésében a kilencedik nemzetközi edzőtovábbképzésre került sor, amelynek a helyszíne ezúttal Baja volt. A téma: fizikai tehetség azonosítása.

Ahogy a KSMK edzőtovábbképzésein megszokhattuk, ismét magyar és külföldi szaktekintélyek magas színvonalú előadásait hallgathatták, nézhették végig a résztvevő edzők.

Ahogy a KSMK edzőtovábbképzésein megszokhattuk, ismét magyar és külföldi szaktekintélyek magas színvonalú előadásait hallgathatták, nézhették végig a résztvevő edzők.

A program első felében az újvidéki egyetem professzora, sporttudományi szakembere, prof. dr. Marco Stojanovic tartott egymás után három előadást.
A program első felében az újvidéki egyetem professzora, sporttudományi szakembere, prof. dr. Marco Stojanovic tartott egymás után három előadást. Az elsőben feltárta a hosszú távú sportkarrier alapvető kritériumait, annak változásait az 80-as évektől egészen napjainkig. A longitudinális tudományos kutatások a 80-as évek korai specializációjának negatív következményeként írták le azt, hogy sokan fiatalon égtek ki, továbbá korán megjelentek a krónikus sportártalmak. A hosszú távú sportolói teljesítményfejlesztés (LTAD) újszerű megközelítése alapján a kisgyermekkorban a játékos fundamentális mozgásfejlesztése a fontos. A felsőbb szinteken az edzeni, versenyezni tanulás, majd a győzelem megtanulása következik. Az előadás kitért a biológiai és a kronológiai életkor közötti különbségek fontosságára és mindezek szerepére az edzéstervezésben.

Az előadás kitért a biológiai és a kronológiai életkor közötti különbségek fontosságára és mindezek szerepére az edzéstervezésben.
Prof. dr. Marco Stojanovic második előadásában az excentrikus izomműködés kutatásának történeti áttekintésével, élettani és biológiai alapjainak ismertetése után az erőfejlesztésben betöltött szerepével foglalkozott. Az excentrikus edzésnek jelentős szerepe van a sérülések megelőzésében, a különböző anyagcsere-folyamatok fejlesztésében, valamint az erőnövekedésben – ezeket gyakorlati példákkal is illusztrálta.

Harmadik előadása során újszerű, sportágspecifikus bemelegítési protokollt mutatott be
Harmadik előadása során újszerű, sportágspecifikus bemelegítési protokollt mutatott be, amelyet az ide vonatkozó tudományos kutatások alapján állítottak össze. A fascia-kezelés után (foam rolling) aktív, izolált stretching következik, amelyre példagyakorlatokat is láthattunk. Szintén gyakorlatokkal színesítve mutatta be a gluteális izomzat edzés előtti aktivizálásának előnyeit és tudományos bizonyítékait. Végül a dinamikus bemelegítés részeként a neuromuszkláris aktivizáló gyakorlatokról és a sportágspecifikus bemelegítésről esett szó.
A következő előadást a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, Dr. habil Rátgéber László, valamint Nagy Dóra tudományos munkatárs tartotta meg „A teljesítmény-monitoring rendszerek szerepe a kosárlabdázásban” címmel. A teljesítmény-monitoring célja, folyamata és felhasználási területeinek ismertetése mellett a játék során a játékosokat ért külső és belső terhelést is bemutatták. A Kinexon rendszerrel végzett vizsgálatok sérülés-megelőzéssel és a legnagyobb megterhelést kiváltó mozgások azonosításával kapcsolatos eredményei rávilágítanak arra, hogy a modern monitoring rendszerek az egész kosárlabdasport számára kiemelkedően hasznosak.

Dobronyi Tamás sporttudományi szakértő (TSO Medical) előadása „A terhelésadatok gyűjtése és értelmezése a pályán, modern technológiával” tematikát dolgozta fel. Az edzőtovábbképzőt Tuza Kornélia sporttudományi vezető (TSO Medical), a Testnevelési Egyetem tudományos segédmunkatársának előadása zárta, amely gyakorlati bemutatót jelentett a mobil Kinexon valós idejű teljesítmény-monitoring rendszer használatáról, az edzés vagy mérkőzés alatt mérhető változókról és a felhasználás lehetőségeiről.

Dobronyi Tamás sporttudományi szakértő (TSO Medical) előadása „A terhelésadatok gyűjtése és értelmezése a pályán, modern technológiával” tematikát dolgozta fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szeretnél részt venni a IV. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián?