websikehealthcheck

Blog bejegyzések

Könyvbemutató: elkészült a FIBA WABC edzői kézikönyv magyar nyelvű kiadványa

A Kosárlabdaedzők Világszervezete (WABC) edzői kézikönyv sorozatának hiányppótló, magyar nyelvű változata a FIBA edzőképzési programjában használt anyagokat tartalmazza összesen négy kötetben, több mint 1000 oldalon: 1. szint; 2. szint; 3. szint; Mini Kosárlabda.

Online tájékoztatást tartunk az erőnléti edzői tanfolyammal kapcsolatban!

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ 2023-ban erőnléti edző tanfolyamot indít. A tanfolyam célja, hogy tudományosan megalapozott, a hazai és a nemzetközi gyakorlatban is bevált, újszerű ismereteket és módszereket mutasson be a téma iránt érdeklődőknek. A tananyag összeállításában olyan kimagasló szaktekintélyek vesznek részt, mint prof. Vladimir Bankovic, assoc. prof. Nenad Trunic, dr. Lukasz Trzaskoma és Mladen Jovanovic.

A tanfolyamra minden, az erőnléti edzés iránt érdeklődő szakembert várunk!

A részletes információkról 2022. 11. 16-án 18.00 órai kezdettel online tájékoztatást tartunk, amelyre az alábbi linken lehet csatlakozni:

http://meet.google.com/kkr-invw-rnw

Könyvbemutató – Megjelent magyarul is a „Vezetni szívvel-lélekkel” kosárlabda szakkönyv

A Soproni Darazsak Sportakadémia és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem stratégiai együttműködésének eredményeként, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával végre magyarul is megjelent a Vezetni szívvel-lélekkel című kosárlabda szakkönyv, amelyet kedden mutattak be a Testnevelési Egyetemen.

A mű Mike Krzyzewski legendás amerikai kosárlabdaedző munkája, amely hasznos és egyedülálló iránymutatásokat ad a szerző tréneri hivatásáról és irányelveiről. A „K edzőnek” becézett szakember szövetségi kapitányként korábban három olimpiát nyert az amerikai válogatottal.

Az eseményen jelen volt dr. habil. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora, a női kosárlabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke, dr. Sáfár Sándor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a sportakadémiák működésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa, a TF Edzéselméleti és Módszertani Kutatóközpontjának adjunktusa, Czukorné Hollós Anna, a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai igazgatója, Sterbenz László, a Sopron KC szakmai igazgatója, a kiadvány fordítója, valamint Molnár Balázs ügyvezető igazgató.

Az eseményt Sterbenz Tamás rektor nyitotta meg, aki hangsúlyozta, különleges alkalom a mostani,
hiszen olyan kiadványt mutatnak be, amely sokrétű együttműködés eredményeként jelenhet meg.

– Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a könyv a hazai kosárlabda szövetség, a Módszertani Központ, a Soproni Sportakadémia és a TF közös munkájának eredménye, amelynek sok mindenkihez el kell jutnia, kiváltképpen a magyar kosárlabdaedzőkhöz.

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke gratulált a jelen lévő soproniaknak a felnőtt női együttes, a Sopron
Basket Euroliga-győzelméhez, majd kiemelte a Sterbenz Tamás által korábban, még a szövetség főtitkáraként útjára indított fejlesztési program jelentőségét, amely szerepet játszott abban, hogy sikerült újra emelkedő pályára állítani a sportágat Magyarországon. Sáfár Sándor miniszteri biztos többek között azt emelte ki, hogy a kötet megjelenésében fontos szerepet játszott az utánpótlásnevelési struktúra tetején álló, Rátgéber László vezette Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ, amelytől a jövőben futószalagon várhatóak majd a szakmai anyagok, könyvek, tanulmányok. Molnár Balázs felidézte, hogy 2020 derekán a soproni klub és az egyetem stratégiai megállapodást kötött, amelynek részeként elhatározták, hogy honosítják a különböző kosárlabda-szakirodalmakat. Sterbenz László elmondta, a fordítói munkát segítette, hogy azonosulni tudott a könyv tartalmával, hiszen az elmúlt több mint 20 évben gyakran került kezébe a szakmai alkotás. Egyúttal hangsúlyozta, hogy nem csupán a kosárlabdaedzőknek érdemes elolvasni és végiggondolni az abban leírtakat, hanem más sportágakban dolgozó trénereknek is.

Tematikus nap dr. Németh Lászlóval – „Dobás és védekezés terhelés alatt”

A nemzetközi szaktekintély, a Magyar Kosárlabdázók Szövetsége korábbi elnöke, az angol és a brit kosárlabda-válogatott egykori szövetségi kapitánya, dr. Németh László ismét a Rátgéber Kosárlabda Akadémia vendége lesz. Április 27-én, szerdán a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ Tematikus napot szervez, amelynek címe: „Dobás és védekezés terhelés alatt”.

A Tematikus nap során dr. Németh László két pályaedzést is tart.

  • Egyéni dobás terhelés alatt (90 perc)
  • Védekezés kommunikációs gyakorlatai (90 perc)

 

A Tematikus nap április 27-én, szerdán 12.00 órakor kezdődik a Fűzy Ákos pályán.

Az esemény online közvetítése a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ Youtube-csatornáján lesz elérhető:

https://youtu.be/pX5nldWx4JU

II. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ a II. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciával nyitja meg a 2022/2023-as szezont, amelyre július 23-án és 24-én kerül sor Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián.

Ha lehet, még a januárinál is nevesebb előadók érkeznek majd a II. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciára: többek között elfogadta a meghívást az NBA-ben az Év edzőjének megválasztott Nick Nurse, aki 2019-ben vezetőedzőként bajnoki címig vezette a Toronto Raptorst. Itt lesz továbbá Robert „Bob” McKillop, a kosárlabda reformere, forradalmára, aki nem mellesleg Stephen Curry edzője volt, valamint részt vesz a konferencián a FIBA Europe Játékvezetői Bizottságának vezetője, Davorin Nakic is.

A legfontosabb információk

Időpont: 2022. július 23–24.

Helyszín: Rátgéber Kosárlabda Akadémia, Pécs, Magyarország (Pécs, Megyeri út 74/1, 7632).

A konferencia nyelve: angol és magyar.

Részvétel: személyes.