websikehealthcheck

Blog...

Egyeztető ülést tartott a Kosárlabda-specifikus Módszertani Központ

Kosárlabda Specifikációs Módszertani Központ - KSMK - Pécs

A Magyar Kormány a „Rátgéber Kosárlabda Akadémia” Alapítványt jelölte ki a kosárlabda sportág módszertani központjává, amelynek feladata a sportakadémiák tevékenységének segítése és eredményességük előmozdítása. A pécsi központ megtartotta első egyeztető ülését az érintett sportakadémiák képviselőinek részvételével.

A Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián megtartott egyeztető ülés célja az volt, hogy a résztvevők meghatározzák a közös munka fő irányelveit, képet kapjanak a módszertani központ elképzeléseiről, továbbá megtörténjen egy olyan információcsere, amelyre a jövőbeli együttgondolkodás során feltétlenül szükség lesz. A házigazda szerepét betöltő Rátgéber Akadémia mellett képviseltette magát a BHSE Kosárlabda Akadémia, a DEAC Kosárlabda Akadémia, valamint a Soproni Darazsak Sportakadémia.

Az egyeztető ülést dr. Sáfár Sándor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa nyitotta meg, aki kiemelte, az összefogásra, az együttgondolkodásra azért van szükség, hogy emelni tudjuk a szintet a kosárlabdában.

– Az utánpótlásban a képzési struktúrát olyan irányba kell terelni, amely megfelel a 21. század követelményeinek. Ennek érdekében szükség van arra, hogy közösen gondolkodjunk, hogy olyan közös irányt, utat jelöljünk ki, amelynek köszönhetően emelni tudjuk a szintet, a színvonalat. Ehhez kell az a szürkeállomány, amit a jelenlévők képviselnek! A módszertani központ irányítása mellett meg kell teremteni egy olyan értékbázist, olyan irányelveket kell meghatározni, amelyek jó irányba viszik majd a komplett utánpótlást – fogalmazott dr. Sáfár Sándor.

Dr. habil. Rátgéber László hangsúlyozta, óriási feladat, egyben hatalmas megtiszteltetés számára, hogy a pécsi módszertani központ irányt mutathat, ugyanakkor hozzátette, számítanak az akadémiák együttműködésére – hiszen a cél közös.

– Minden, ami itt most elhangzik, javaslat! Össze kell fognunk, segítenünk kell egymást, hiszen egymásra vagyunk utalva. De nem csak a kosárlabdán belül kell együttműködésre törekednünk, nyitottak vagyunk arra is, hogy a két másik sportág, a kézilabda és a labdarúgás módszertani központjával is szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki. A feladatunk az, hogy szellemi termékből produktum szülessen!

A 2021-es évben négy alappillérnek szabad nekifutni dr. habil Rátgéber László szerint, aki vázolta a módszertani központ fő céljait és feladatait. Többek között haladéktalanul fel kell állítani egy olyan szakmai bizottságot, amelybe minden akadémia delegál egy-egy tagot, szakmai workshopokat, továbbképzéseket, konferenciákat kell tartani, emelni kell az edzőtovábbképzés színvonalát, mobil laboratóriumok, tudástár kialakítására lenne szükség – valamint fel kell használni azt a sporttudományi hátteret, amelyet például a Testnevelési Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Soproni Egyetem nyújtani tud.

Az ülés résztvevői – online – üdvözölhették a Testnevelési Egyetem rektorhelyettesét, dr. Sterbenz Tamást, valamint dr. habil. Balogh László egyetemi docenst, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatóját. A korábbi női szövetségi kapitány, dr. Sterbenz Tamás elmondta, mennyiségi és minőségi szempontból is jól választották ki a négy sportakadémiát. Bízik benne, hogy a módszertani központ iránymutatása mellett nem csak szellemi produktum születik, hanem mindennek az eredménye a következő években a pályán is látszani fog – annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, felajánlotta a Testnevelési Egyetem segítségét. Dr. habil. Balogh László hangsúlyozta, minden erőforrás adott ahhoz, hogy a felhalmozott elméleti tudást átültessék a gyakorlatba: „Nem csak felzárkózni kell más sportnemzetekhez, hanem lehetőség szerint új dolgokat, új irányokat kell mutatni!”

Az egyeztető ülésen képviseltette magát a kézilabdában és a labdarúgásban módszertani központtá kijelölt két intézmény, a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Puskás Akadémia is. Előbbi ügyvezetője, Mocsai Tamás elmondta, nagy lehetőségnek tartja, hogy együttműködjenek más sportág hasonló intézményével: „Bárkinek szívesen megmutatjuk, hogy hol tartunk, mink van! Én imádom a kosárlabdát, például az NBA-t. Tanuljunk egymástól, segítsünk egymásnak!” A Puskás Akadémia sporttudományi csoportvezetője, módszertani központ vezető, Marczinka Tamás is felajánlotta az együttműködés lehetőségét, mert mint mondta, „mindannyian ugyanabba az irányba toljuk a szekeret”.

A tartalmas program a TalentX informatikai rendszer bemutatásával zárult, amelyet egy ideje már használnak a labdarúgásban a Puskás Akadémián és a magyar válogatottnál is. Juhász Péter ügyvezető elmondta, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a rendszert a kosárlabdára (majd a kézilabdára) hangolják: „A Rátgéber Akadémiával 2020 augusztusában kezdtük a közös munkát, idén januártól pedig a fokozatos bevezetést és tesztelést végezzük”.

„Nem késtünk el, de itt az ideje a cselekvésnek!”, zárta az ülést dr. habil. Rátgéber László, hozzátéve, hogy óriási lehetőség előtt állunk.

Ezzel a lehetőséggel élni kell!

Hajrá, magyar kosárlabda, hajrá, magyar sport!