websikehealthcheck

Hírek

A térdsérüléseket vesézte ki dr. Knoll Zsolt a roadshow első állomásán

Nagyon érdekes, egyben a sportolók, a szakemberek, sőt, még a szülők szempontjából is rendkívül fontos témát dolgozott fel rendkívül színesen és aprólékosan dr. Knoll Zsolt a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ meghívására a Nemzeti Kosárlabda Akadémián: az ortopéd specialista, sportsebész a térdízületi sportsérülésekről tartott előadást.

A nemzetközi hírű ortopéd specialista, sportsebész, az Emineo Magánkórház orvosigazgatója több évtizede szolgálja a sportot, többek között a kosárlabdát. A Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatóhelyettese, Zalay Zoltán bevezetőjében elmondta, a kiváló szakember a magyar vívó- és a síválogatott csapatorvosa is volt, dolgozott a MiZo-Pécs felnőtt női kosárlabdacsapatának sportorvosaként, a Rátgéber Akadémia pedig immár évek óta támaszkodhat hatalmas tapasztalatára és szakmai tudására.

„Nagyon sokat segít nekünk abban, hogy megelőzzük a sérüléseket, illetve ha sérültjeink vannak, ők minél hamarabb vissza tudjanak térni a pályára” – fogalmazott Zalay Zoltán.

Dr. Knoll Zsolt egy kisebb stábbal érkezett a Nemzeti Kosárlabda Akadémiára, amelynek tagja volt Tóth Adrienn gyógytornász, akivel több mint tíz éve dolgozik együtt. A szakember bevezetőjében elmondta, prezentációja során tematikusan végigveszi a térdízületi problémákat, „megvizsgálja” ezeket orvosi és gyógytornász szempontból is, nem mellesleg nagyon várja a kosárlabdában dolgozó szakemberek kérdéseit, meglátásait, s egy adott témát egészen addig „boncolgatnak”, amíg konszenzusra nem jut minden terület képviselője.

– Hogy miért vagyok itt, miért vagyunk mi itt, ezt nagyon fontos tisztázni – mondta dr. Knoll Zsolt. – Annak idején javasoltam Rátgéber Lászlónak, hogy próbáljunk egy roadshow-t csinálni, amely során mi elmondjuk, hogy mit tudunk a térdről, aztán ha ez beválik, végigmegyünk bizonyos testrészeken, így szó lehet majd a gerincről és a vállról is. A célunk az, hogy végigvegyük a mozgásszervi problémákat.

Hogy mi a probléma a sportsérülésekkel? Egyre gyakoribb az előfordulása, hiszen egyre dinamikusabb a sport, egyre nagyobb az elvárás. Szociális és gazdasági következményei jelentősek, továbbá mindenki azt szeretné, ha minél jobban és gyorsabban gyógyulna meg.

A másfél órás prezentációs során dr. Knoll Zsolt saját szakmai tapasztalatait is felelevenítve beszélt többek között a sportsérülések fajtáiról, a sportbalesetekről, illetve a túlterhelésről. Elmondta, mi mindenre kell figyelni az anamnézis felvételekor (gyakorlatilag minden apróságra): „tudni kell, hogyan sérült meg, mi volt a sérülés mechanizmusa, milyen talajon történt, mennyire volt bemelegítve, mikor történt, az edzés, mérkőzés elején közepén, végén, mert ez mind befolyásolhatja, hogy fog a leggyorsabban és a legprecízebben meggyógyulni”. Az előadáson, amelyet a Nemzeti Kosárlabda Akadémián dolgozó szakemberek a helyszínen élvezhettek végig, online pedig közel kétszázan követték, dr. Knoll Zsolt beszélt többek között a belső és külső rizikótényezőkről, az alkalmassági és szűrővizsgálatok szükségességéről, fontosságáról, a diagnosztikáról és a terápiás elvekről is.

A roadshow nagyon hasznos információkkal szolgált a hallgatóság számára, és óriási sikert aratott – szükség lesz a következő állomásokra, hogy az összes mozgásszervi problémát, a további testrészekhez, például a gerinchez és a vállhoz köthető sérüléseket is górcső alá lehessen venni!

A dr. Knoll Zsolt Roadshow első állomásáról készült videó megtekinthető ITT!