websikehealthcheck

Hírek

Dimitrije Cabarkapa: „Sok tehetséges játékost láttam, és óriási a fejlődési lehetőség”

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ meghívására a University of Kansas sporttudományos szakembere, Dimitrije Cabarkapa tartott a közelmúltban rendkívül érdekes előadást a Nemzeti Kosárlabda Akadémián.

Az újvidéki születésű Cabarkapa játszott a Vojvodina kosárlabdacsapatában, majd az Egyesült Államokban folytatta. Ahogy ő fogalmaz, két lehetősége volt: vagy a főiskolai bajnokságban szerepel, vagy tudományos munkát kezd folytatni. Utóbbi mellett döntött, s bár még csak 30 éves, már most nagyon komoly tudományos munkásság van a háta mögött, kiváló erőnléti edző, emellett világhírű a dobáshatékonyság biomechanikai vizsgálatairól.

A kansasi egyetemen a kosárlabda sportággal kapcsolatos kutatások igazgatója lett, s elsődleges célja az, hogy a dobáshatékonyság terén végzett vizsgálataival, az ezekből leszűrt következtetésekkel minél eredményesebben segítse az edzők munkáját. Cabarkapa úgy véli, a hozzá hasonló sporttudományos szakembereknek is ott van a helyük a csapatok szakmai munkájáért felelő úgynevezett „performance team”-ekben.

– Nagyon tetszett mindaz, amit a Nemzeti Kosárlabda Akadémián láttam! Sok helyen jártam Európában, de úgy vélem, ez az intézmény áll a legközelebb az amerikai egyetemi struktúrához, szinte minden megtalálható. Nagyon sok tehetséges játékossal találkoztam, és úgy érzem, óriási itt a fejlődési lehetőség – fogalmazott Dimitrije Cabarkapa, hozzátéve, véleménye szerint az lenne az optimális, ha minden utánpótlás korosztály köré egy performance team-et állítanának fel, pontosan ugyanúgy, mint a felnőtt együttesek esetében.