websikehealthcheck

Hírek

Edzőtovábbképzőt tartott a Budapesti Honvéd

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ égisze alatt, „A serdülőtől az élvonalig” címmel megrendezett továbbképző több korosztályt érintő témákat dolgozott fel.

Több mint kétszáz edző részvételével indult az egy napos program, amelynek során Dragan Alekszics a felnőtt korosztályba lépő fiatalok képzéséről tartott előadást. A pedagógiai szempontokon felül kiemelte az edzések hatékonyságának szükségességét. Gyakorlati példákkal demonstrálta, hogy miképp lehet a gyakorlatokon belüli holtidőt hatékonyan kihasználni, és ezáltal megtöbbszörözni az ismétlésszámot. Külön hangsúlyt fektetett a hibajavításra és a precíz végrehajtásra. A feladatokban ötvöződött a technika, a reakció, a döntés a magas ismétlésszámmal.

Papp Tamás, a Budapesti Honvéd akadémia erőnléti edzője a 12-14 éves korosztály fizikai felkészítéséről beszélt. Első előadása a téma elméleti alapjainak áttekintése volt, kezdve a funkcionális edzés céljától a kosárlabda-specifikus követelményeken keresztül az erőnléti edzés felépítéséig. Külön érdekesség volt a légzés szerepének kiemelése, és a légző gyakorlatokon keresztül végezhető fejlesztés bemutatása. A második előadásban gyakorlati példákat mutatott be. Egyszerű eszközökkel, testsúllyal, kézi súlyzóval, fit labdával végezhető képességfejlesztő, mobilizáló, stabilizáló, erősítő feladatokat láthattunk.

Saso Filipovski négy előadást is tartott. Foglalkozott felnőtt és utánpótlás kosárlabdát érintő témákkal egyaránt. Elsőként a saját védő filozófiáját mutatta be, kezdve a labdás védésével, a kiéréssel, hangsúlyozva a lábmunka és a karmunka szerepét, aktivitásának fontosságát. A csapatvédekezés felépítését „shell” gyakorlatokon keresztül demonstrálta, végigvéve az egy és több passz távolságra helyezkedést, a labdás olvasását, a különböző játékelemek, befutások, elzárások védését. Láthattunk betörésre segítés, és rotációs feladatokat is. Második előadásában a nemzetközi védő tendenciákról beszélt, bemutatva különböző letámadásokat, csapdaszituációkat, illetve a félpályás védekezésben gyakran előforduló pick and roll játékok során fellépő mismatch helyzetek időszerű védési formáit. A délutáni első témája a támadó tendenciákról szólt, kiemelve az átmeneti 1-1 fontosságát, a korai mélységi és alsóposzt játékokat. Bemutatta egy konkrét támadó formáción keresztül, hogy napjainkban inkább a kevesebb felállt védelem elleni játék a jellemző, de több változat alkalmazásával. Végül számos gyakorlatot mutatott a kontakt játék oktatására, labdával, labda nélkül, érintve a labdavezetést, dobásokat, pozíciófogásokat.

A továbbképző a tesztlapok kitöltésével zárult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük