websikehealthcheck

Hírek

Hét előadáson kaptak értékes információkat az edzők

„Technika, taktika, attitűd, kondíció” címmel rendezett nemzetközi utánpótlás edzőtovábbképzőt a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ a Budapesti Honvéd otthonában.

A Budapesti Honvéd új edzőcsarnoka teljesen megtelt a nemzetközi utánpótlás edzőtovábbképző kezdetére. Az első előadó Ungváry Máté, az FTC RailCargo Hungária kézilabdacsapatának vezető erőnléti edzője volt, aki bemutatta a Bajnokok Ligája ezüstérmesénél alkalmazott monitorozás professzionalizmusát, alkalmazásának és hasznosításának módjait. Külön előadást tartott a plyometria alkalmazásáról a kosárlabdában, és a gyakorlatban demonstrálta az erőplató használatának lehetőségeit.

A tavalyelőtti képzésen nagy sikert aratott a szlovén edző, Dejan Cikic, aki ezúttal négy gyakorlati előadást tartott, kézzelfogható módszereket, szemléletet adva az edzőknek. Az elsőben kihangsúlyozta a kiérés fontosságát, tekintettel az előfordulás gyakoriságára. Beszélt a játékosok motiválásáról, bemutatta a három alaptípust, majd csapatgyakorlatokat vezényelt a témában. Ezután a labdanélküli elzárások oktatása került terítékre, kitérve a részletekre, az elzáró, a zárást kapó és a passzoló szerepére, valamint gyakorlati példákat mutatott az iskolázásra is.

A délutáni program során az első témája a védő szerepváltás volt. Kiemelte a fontosságát, ismertetett pár koncepciót, majd gyakorlatokat mutatott ennek oktatására. Az edzéseken megkövetelt szabályok nagyban befolyásolják a játék képét és a jó beidegzések kialakulását. Apró, a helyes irányba ható, motiváló belső szabályok alkalmazásából kaptak ízelítőt a záró előadásában a résztvevők.

A sérülés utáni visszatérés volt a témája a debreceni akadémia vezető kondicionáló szakemberének, Széll Gábornak. Gyakori hiba a túl korai visszatérés, amely elkerülésének paramétereit ismertette az előadó. A demó csapat szerepét a Honvéd U16-os és 17-es játékosai töltötték be.

Az edzőtovábbképző ezúttal is nagy sikert aratott, a résztvevő szakemberek nagyon értékes tudással felvértezve térhettek haza.