websikehealthcheck

Hírek

Immár magyar nyelven, akár online is elérhető, letölthető a FIBA-kézikönyv, az „edzők Bibliája”

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem könyvtárában mutatták be a FIBA WABC edzői kézikönyv sorozatának magyar nyelvű kiadványát, amely a Honvédelmi Minisztérium és a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ támogatásával, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének közreműködésével készült el.

Autentikusabb, stílszerűbb helyszínt nem lehetett volna találni a könyvbemutatónak, hiszen a magyar sport tudományos fellegvára, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem könyvtára adott neki otthont. Jó volt látni, hogy mennyien voltak kíváncsiak erre az eseményre, a sportág vezetői, edzők, korábbi játékosok, egyetemi hallgatók töltötték meg csordultig a szobát.

A könyvbemutatót prof. dr. Sterbenz Tamás, az egyetem rektora nyitotta meg, aki örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a négykötetes kiadvány egy jól működő összefogásnak köszönhetően jött létre: a Testnevelési Egyetem mellett a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Honvédelmi Minisztérium sportállamtitkársága, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ mellett a FIBA illetékesei is azért dolgoztak, hogy megszülethessen ez a magyar nyelvű könyv.

A cél az, hogy az edzők fejlődni tudjanak, és minél nagyobb sikereket érhessünk el a nemzetközi porondon is. A könyvekbe ágyazott tudás fontos lépés afelé, hogy jó edzőink legyenek, és ebből a könyvből mindenki új ötleteket nyerhet. Nagyon érdekes a logikája, nem lineárisan halad előre, hanem témaköröket mutat be. Rendkívül igényes, fajsúlyos könyv! – fogalmazott prof. dr. Sterbenz Tamás, hozzátéve, „írjunk, fordítsunk, és tárjuk a hallgatók, edzők elé a tudást”!

 

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke, Szalay Ferenc hangsúlyozta, nem elég könyveket írni, kiadni, azt is el kell érni, hogy a célközönség, az edzők, az egyetemi hallgatók használják is őket, tanuljanak belőlük.

– Egy-egy ilyen könyv nagyon sokat segíthet abban, hogy jóval több magasan kvalifikált edzőnk legyen, márpedig nekünk az a célunk, hogy az ilyen szakemberek száma tovább nőjön!

 

A Honvédelmi Minisztérium sportállamtitkárságának képviseletében dr. Sáfár Sándor miniszteri biztos, a Nemzeti Sportügynökség projektigazgatója szerint a most kirajzolódó irány a jó irány. A cél az, hogy az adott kereteken belül mindig a maximumot hozzák ki a lehetőségekből, és ez a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ esetében sikerült is. Megmaradtak a sportszakmai értékek és a fő irányelvek, így a KSMK úttörőnek számít, valamint meghatározza az irányt.

– A módszertani központ egyik fő feladata, hogy az ilyen szakanyagokkal megteremtse az alapelveket. Ahhoz, hogy jó szakemberek dolgozzanak a sportágban, elengedhetetlenek a megfelelő könyvek, kiadványok. Kulcsszerepük van abban, hogy a hallgatók, a jövő szakemberei véleményt tudjanak formálni arról, hogyan fejlesztenék sportágukat saját mikrokörnyezetükben.

 

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, dr. habil. Rátgéber László hangsúlyozta, nagy felelősség edzőnek lenni, hiszen életeket változtatnak meg.

– Nagyon sok ötletem van, ez az egyik közülük, amely megvalósult – mondta Rátgéber László. – A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ sok könyvet fog adni a sportágnak. Ezt a kiadványt azért kellett lefordítani, mert a magyar edzők jó része nem beszél angolul. Tananyag lesz ez a négy kötet, és én átképzésnek nevezném azt a folyamatot, amit a könyvnek köszönhetően véghezvihetünk.

Rátgéber László köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a könyv létrejöttében. Külön kiemelte Zsoldos Andrást, Sterbenz Lászlót és Patai Benjámint, akik a könyv szakmai lektorai voltak. „Ez egy igazi csapatmunka volt mindenki részéről, ez kovácsolja össze a közösséget!”

– Óriási szerencséje van a kosárlabdának azzal, hogy a Testnevelési Egyetem rektora egy kosárlabdaedző! Ha nem tudjuk kihasználni, hogy Sterbenz Tamás van az intézmény élén, óriási hibát követünk el.

A KSMK igazgatója hozzátette, sokkal értékesebb, gazdagabb embernek érzi magát a több mint ezer oldalas kiadványnak köszönhetően. „Ezzel a könyvvel megváltoztatjuk a kosárlabdát, még magasabb szintre emeljük a sportágat!”


Zsoldos András nem köntörfalazott, mondandója elején leszögezte, a fiú utánpótlás szakágban jelenleg nem jönnek az eredmények, és ki kell mondani, erről egyértelműen az edzők tehetnek.

– Hosszú ideje az utánpótlásban dolgozom, és tisztán látom, hogy nem a játékosok fejlődése van szem előtt, hanem a napi eredmények. Nem jó a helyzet. Ha elsajátítjuk ezt a könyvet, akkor lesz változás! Amikor elolvastam, rádöbbentem, mennyi mindent csináltam rosszul, és hogy mennyivel jobb edző lehettem volna, ha mindez a tudás akkor már a birtokomban van.

A Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos kiemelte, fontos, hogy egy sportágban tisztázódjon a szakterminológia, mert ezt követően tudja mindenki pontosan, hogy mit kell csinálni – ez a szaknyelvi ismeret óriási jelentőséggel bír. Hozzátette, nagyon fontos a vegyes képzési rendszer, miután ma a kiválasztással nagyon komoly problémák vannak. Az adott korosztály fizikális paramétereinek maximumát kell tudni elérni, és ha ehhez professzionalizmus is párosul, megfelelő személyiségeket is fejlesztünk, akkor alakulhat ki egy sportolói réteg, amely fel tudja venni a küzdelmet a világon bárki ellen.

A könyvbemutatót Sterbenz László zárta, aki szerint először a mennyiség, utána pedig a minőség volt döbbenetes számára a kiadvány kapcsán.

– Ez tényleg egy Biblia, minden benne van, az egészen kicsiktől a profi szintig, így pedig nagyon hasznos lehet majd az egész sportág számára!

 

A FIBA WABC edzői kézikönyvsorozat ingyenesen letölthető a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ honlapjának tudástárából az alábbi linken:

https://ksmk.hu/fiba-wabc-edzoi-kezikonyvek/