websikehealthcheck

Hírek

Megkezdődött a regisztráció a negyedik konferenciára, amelyen Chris Finch is előadást tart!

Április 15-től early bird kedvezménnyel regisztrálhatnak az érdeklődők a IV. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciára, aki április végéig ezt megteszi, az 7000 forintért vehet részt a rendezvényen, május 1-től a regisztráció díja magyaroknak 10 000 forint, külföldieknek 20 000 forint lesz. Óriási megtiszteltetés, illetve a korábbi konferenciák sikeréről remek visszajelzés, hogy elfogadta a meghívást egy újabb amerikai edző: a Minnesota Timberwolves NBA-csapatának vezetőedzője, Chris Finch is előadást tart majd a nyáron Pécsett.

A kiváló szakemberrel az európai és amerikai kosárlabdázás hasonlóságairól és különbségeiről, csapata idei céljairól és a fiatal játékosok NBA-s szerepéről, lehetőségeiről beszélgettünk. Chris Finch karrierje Európában kezdődött, dolgozott Angliában, Németországban és Belgiumban, majd az Egyesült Államokban a Houston Rockets, a Denver Nuggets, a New Orleans Pelicans és a Toronto Raptors másodedzője volt azelőtt, hogy átvette a Minnesota Timberwolves irányítását. A tréner régóta munkakapcsolatban áll Nick Nurse-szel, aki tavaly nyáron megtisztelte a második konferenciánkat színvonalas előadásával. A 2012-es londoni olimpián Nagy-Britannia nemzeti csapatánál Nurse segédedzőként támogatta Finch szövetségi kapitányi tevékenységét, majd a Toronto Raptorsnál Finch dolgozott másodedzőként Nurse vezetése mellett.

– Nickkel nagyon tiszteljük egymás munkáját, emellett nagyon bízunk is a másikban, ezáltal ki is kérjük egymás tanácsát a kérdéses szituációkban. A legnagyszerűbb dolog a vele végzett munkában az volt, hogy mindig tudtunk a kosárlabdáról beszélni és igyekeztünk a legkreatívabbak lenni – kezdte az 53 éves szakember.

Chris Finch csapataival megnyerte a brit és a belga bajnokságot is azelőtt, hogy elkezdett az Egyesült Államokban dolgozni, így remek rálátása van mindkét kosárlabdakultúrára, szervezetre.

– Nagyon szerencsés voltam, mert egy olyan időszakban dolgozhattam a két kontinensen egymás után, amikor a két játékstílus közelebb volt egymáshoz, mint valaha. Az ötletek, a koncepciók és természetesen a játékosok is áramoltak egyik oldalról a másikra és vissza. Úgy látom, hogy a legnagyobb különbség az NBA és Európa között a játék sebességében mérhető, leginkább előbbi javára, illetve az Egyesült Államokban atletikusabbak, erősebbek, gyorsabbak a játékosok. Európában nagyobb hangsúlyt fektetnek a labda védésére, az NBA-ben pedig a dobások minősége jobb.

A Minnesota Timberwolves már második éve harcol a rájátszásba kerülésért, de továbbra is fontos szempontnak tartja a vezetőedző, hogy a fiatal játékosok megfelelő tapasztalatot és minőségi játékidőt szerezzenek a fejlődésük érdekében. A tehetségek közül kiemelkedik a 21 éves Anthony Edwards, aki igazi vezére a gárdának és remek példa a fiatalok számára.

– Anthony különleges tehetség, emellett pedig vezető személyiségének köszönhetően a csapattársai is elhiszik, hogy vele van esélyük nyerni a pályán, az emberek követni akarják őt. Nagyszerű munkát végez, ugyan még sokat kell tanulnia, de már most vezéregyénisége a csapatnak – vallott játékosáról a vezetőedző.

Természetesen Chris is végigjárta edzőként a ranglétrát, kérdésünkre elárulta, mit tart kulcsfontosságúnak egy tréner karrierje elején.

– Fontos, hogy legyen egy alapkoncepció, mert ez ad önbizalmat a nehéz helyzetekben és a magabiztos edzőt a játékosok is könnyebben elfogadják. Minden szakembernek ki kell dolgoznia egy filozófiát, amely mentén szeretné, ha játszanának a csapatai. A sokfajta játékstílus közül meg kell találni a szerintük leginkább hatékonyat, de figyelembe kell azt is venni, hogy időnként változtatni kell ezen, mert a tapasztalatokat be kell építeni a stratégiába és az egyén maga is fejlődik az évek során – zárta a Minnesota Timberwolves vezetőedzője.

A IV. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciára ezen a linken keresztül lehet regisztrálni!