websikehealthcheck

Hírek

Nagyon sikeres dry needling képzést tartott Milosz Parchimowicz

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a Dr. Hepp Ferenc Rehabilitációs és Regenerációs Központ volt a házigazdája Milosz Parchimowicz fizioterapeuta szakember háromnapos dry needling képzésének. A résztvevők nagyon magas színvonalú kurzuson kaphattak betekintést a terápia elméleti és gyakorlati részleteibe.

Az ország szinte minden részéből érkeztek szakemberek Milosz Parchimowicz posztgraduális képzésére, nagy volt az érdeklődés a nemzetközileg is elismert lengyel fizioterapeuta kurzusát illetően. Parchimowicz 2018 óta oktatja a dry needling technikát, ez idő alatt a segítségével több, mint 2000 szakember ismerhette meg a terápia elméleti hátterét, és tanulhatta meg a gyakorlati megvalósítást.

– Először is nagy örömömre szolgált, hogy először oktathattam Magyarországon, a pécsi Rátgéber Akadémián. Kifogástalan feltételek mellett dolgozhattam: a szabályozható kezelőágyakkal ellátott helyszín lehetővé tette, hogy optimális körülmények között oktassam a gyógytornászokat. A Dr. Hepp Ferenc Rehabilitációs és Regenerációs Központ épülete és a környezet újszerű, modern, mind a játékosok, mind pedig a magas színvonalú fizioterápia számára tényleg minden adott az eredményes munkához, nem mellesleg minden tökéletesen meg volt szervezve. Ezúton is szeretném megköszönni Rátgéber László úrnak a meghívást! – fogalmazott Milosz Parchimowicz, majd így folytatta: – Nagyon köszönöm a résztvevőknek a hatalmas érdeklődést és a kiváló hangulatot, öröm volt velük együtt dolgozni!

Az angol nyelven megtartott háromnapos képzés első részében az elméleti háttérre helyezték a hangsúlyt, a hallgatók megismerhették a terápia működési mechanizmusát, célját, illetve megtudhatták, milyen más kezelések alkalmazhatóak a dry needling technikával összhangban. A második és harmadik napon a gyakorlaté volt a főszerep: a résztvevők megtanulták a biztonságos tűszúrási technikákat, majd lépésről lépésre haladtak a könnyebben kezelhető területektől és izmoktól a nehezebbek felé.

A dry needling, vagyis a száraz tűzés olyan orvosi technika, amely elősegíti az anatómia, fiziológia és biokémia sikerét. Hatásmódja két kategóriára oszlik: mechanikai és biokémiai. Amikor egy tűt behelyezünk, valójában megváltoztatjuk az adott terület sejtnyomását, szabályozott mikrotraumát hozva létre, felgyorsul a helyi anyagcsere, ez tulajdonképpen a vaszkularizáció felgyorsulását jelenti. Ez a trauma generálja többek között a gyógyulási mechanizmus beindulását.