websikehealthcheck

Hírek

Szakmai napot tartottak a kiemelt sportakadémiák erőnléti szakemberei

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) szervezésében a Nemzeti Kosárlabda Akadémia volt a házigazdája annak a szakmai egyeztetésnek, amelyen a kiemelt sportakadémiák erőnléti szakemberei vettek részt.

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ szervezésében szeptember 12-én, hétfőn Pécsett találkoztak egymással a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a Debreceni Kosárlabda Akadémia, a Budapesti Honvéd Sportegyesület, valamint a Darazsak Sportakadémia erőnléti edzői és mozgásvizsgálattal foglalkozó szakemberei. A szakmai nap fő célja a Tehetségazonosítás program keretében egy éve kialakított, és próbaüzemmódban használt kosárlabda-specifikus tesztrendszer tapasztalatainak egyeztetése és optimalizálása volt.

A résztvevők tudományos és statisztikai eredményekre alapozva döntöttek az egyes tesztek hatékonyságáról, esetleg más felmérési módszerrel történő helyettesítéséről. Megfogalmazódott a preakadémiai és akadémiai korosztályokra jellemző elemi mozgásminták általános rossz állapota, amelynek javítása elsődleges cél kell, hogy legyen a sportágspecifikus képességek fejlesztése előtt.

A preakadémiai korosztályok és a kosárlabdaklubok fejlesztő munkájának támogatása céljából a szakmai workshop második felében rögzítettek néhány szakmai oktatóvideót a mozgásvizsgálat témájában, ami a remények szerint hozzájárulhat a mozgásszervi és általános alapképességbeli hiányosságok feltérképezéséhez olyan akadémiáknál, illetve kluboknál is, amelyeknél még nem áll rendelkezésre szakmai stáb ilyen irányú képesítéssel. A KSMK tervei között szerepel a feltérképezett alapképességek hiányosságait célzó gyakorlatbank létrehozása a kosárlabdával foglalkozó szervezetek részére.

A következő egyeztető ülésre várhatóan a soproni akadémián kerül sor.