websikehealthcheck

Hírek

Színvonalas szakmai egyeztetést tartottak

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) kétnapos szakmai workshopot tartott a négy kiemelt kosárlabda akadémia szakembereinek részvételével.

Színvonalas szakmai egyeztetést tartott a KSMK a négy kiemelt állami kosárlabda akadémia, a házigazda Rátgéber Kosárlabda Akadémia, a DEAC, a Honvéd és a Sopron szakembereinek részvételével. A jelenlévőket dr. habil. Rátgéber László, a módszertani központ igazgatója köszöntötte, aki arra kérte a szakembereket, hogy dolgozzanak ki olyan standardokat, amelyek segítségével ki lehet választani a tehetségeket – és meg lehet állapítani, hány tehetség van hazánkban.
Prof. dr. Balogh László projektvezető irányításával a résztvevők lépésről lépésre végigvették a véglegesnek szánt módszertant. Nagy segítséget jelentett, hogy az akadémiákon már augusztusban megkezdték a pilot méréseket, így életszerű visszajelzések érkeztek az elméleti-tudományos elgondolások mellé.
Négy alapvető területet tekintettek át:
– az antropometriai, sportantropometriai, sérülésprevalencia előrejelzéssel
– motorikus képességek
– mentális képességek
– kosárlabda-specifikus képességek
A kosárlabda-specifikus képességekkel kapcsolatban érezhető a legtöbb bizonytalanság, hiszen itt a legnagyobb a szubjektivitás – az edző szeme alapján történik az értékelés. Ami persze egyáltalán nem gond, mert így kiderül, melyik edző véleményalkotása válik be, vagyis ki milyen szakember.
A fő cél továbbra is az, hogy a számos rendelkezésre álló tesztből az elégséges, de szükséges számút illesszék be a komplex tehetségazonosító protokollba. Egyeztetések zajlottak továbbá a TalentX rendszerbe való beilleszthetőségről, ezzel kapcsolatban szintén történtek előrelépések.