websikehealthcheck

Hírek

Top kosárlabda Pécsett: hatalmas sikert aratott a II. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia!

Az előadók névsora alapján tudni lehetett, mi vár majd a résztvevőkre, mire számíthatunk, de nyugodtan kijelenthetjük, annál is többet kaptunk a II. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián. Szenzációs elméleti és gyakorlati előadások, a sportág legnagyobb elméi, izgalmas, tartalmas, inspiráló és persze fárasztó két nap – a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) és Rátgéber László ismét Pécsre hozta a top kosárlabdát!

„A magyar sportban megvalósult infrastrukturális fejlesztések nem a kényelmet szolgálják, hanem a kemény munka telephelyei kell, hogy legyenek!” – fogalmazott korábban Rátgéber László.

Nem kérdés, július 23–24-én a kemény (szakmai, tudományos) munka telephelye volt a Nemzeti Kosárlabda Akadémia. A II. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia hallgatósága, és persze maguk az előadók is alaposan elfáradtak a közel húsz prezentáció, és a több mint húszórás monstre programsorozat során. Persze jóleső fáradtság volt ez, hiszen minden résztvevőt lenyűgözött az, amit ez az esemény adott.

A konferencia megnyitóján előbb Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke tartott beszédet, majd Sáfár Sándor szólt a jelenlévőkhöz. A Nemzeti Sportügynökség utánpótlásért felelős projektigazgatója elmondta, a hazai edzők számára talán soha vissza nem térő alkalmat jelent ez az esemény: „A sport lehetőségei az utóbbi tíz-tizenkét évben exponenciálisan növekednek Magyarországon, ezzel párhuzamosan viszont a szakma tudásbázisát is építenünk kell”.

Rátgéber László hasonló gondolatokat fogalmazott meg, amikor a konferencia céljáról beszélt.

– A Nemzeti Kosárlabda Akadémia az infrastruktúrát illetően csúcskategóriás, ez pedig egy topesemény. A célunk az, hogy aki ide eljön, azt mondhassa, több és jobb lettem, mint tegnap voltam – mondta a KSMK igazgatója.

Hogy a célját elérte a rendezvény, az nem lehet kérdéses. Bizonyította ezt az a vastaps, amit a vasárnapi zárás során a konferencia és annak szervezői kaptak, továbbá azok a visszajelzések, amelyek a világhírű nemzetközi szaktekintélyektől érkeztek. Volt belőlük bőven: hat előadást tartott – hatalmas sikerrel – a Toronto Raptors NBA-bajnok vezetőedzője, Nick Nurse, aki egyértelműen az esemény sztárvendége volt, de teljesen lenyűgözte a hallgatóságot a Davidson Wildcats egyetemi csapatának veterán mestere, Robert McKillop is, aki elképesztő energiákat közvetített. Természetesen meghallgathatták a jelenlévők Rátgéber Lászlót, továbbá Ernest Radjent, Igor Jukicot, Julio Calleja-Gonzálezt, Davorin Nakicot (aki a FIBA európai játékvezető osztályának vezetője), Németh Lászlót, Fabio Fossatit, valamint a Sopront Euroliga-győzelemig építgető Török Zoltánt és Iványi Dalmát is. Olyan dimenziókba repítette el a lelátón helyet foglaló edzőket a kétnapos konferencia, amelyről talán álmodni sem mertek, különleges, életre szóló pillanatokat élhetett át mindenki, aki a nyár közepén beiktatta programjába ezt a pécsi eseményt.

„Szenzációs két napot töltöttünk itt. A legnagyobb feladatunk az, hogy kosárlabdakultúrát építsünk! Köszönöm minden jelenlévő hozzáállását, érdeklődését, folytatni fogjuk: decemberben vagy januárban jön a következő állomás!” – búcsúzott vasárnap késő délután Rátgéber László, aki a januári első konferencia után most júliusban is Pécsre hozta a top kosárlabdát!

To be continued!