websikehealthcheck

Hírek

XI. és XII. Nemzetközi Edzőtovábbképző

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ és a DEAC Kosárlabda Akadémia szervezésében Debrecenben tartották meg a XI. és XII. Nemzetközi Edzőtovábbképzőt.

A XI. edzőtovábbképző témája a „Mentális keménység és játékintelligencia – elmélet és gyakorlat” volt. A résztvevők betekintést nyerhettek a kognitiv képességek fejlesztésébe, valamint abba, hogy mennyire fontos a mentális tréning. A gyakorlati bemutatóknál a DEAC U23 csapata működött közre.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában dr. Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója tartott elsőként előadást „Törékeny teljesítmény – játékintelligencia és mentális keménység” címmel. Ezt követően Lábadi Anett, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia sportpszichológusa a „Grit és reziliencia – a mentális keménység építőkövei” címmel osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

A folytatásban a Barcelonai Egyetem professzora, Marc Guillame Molins két előadását hallgathatták meg az edzők, majd Andjelko Mandics, a DEAC edzője beszélt a kognitív képességek fejlesztéséről. Az edzőtovábbképzőt kerekasztal beszélgetés zárta.

A második napon betekintést nyerhettek a jelenlévők a különböző országok kosárlabda-kultúrájába. A gyakorlati előadáson a CIVIS KK utánpótláscsapata működött közre Kovács Balázs vezetőedző segítségével. A megnyitót dr. habil. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese, valamint Becsky István, a DEAC ügyvezetője, sportigazgatója tartotta meg.

Balti országok kosárlabdája: Gál Balázs előadása elsősorban Litvánia kosárlabdájának sajátosságaival foglalkozott. Összegezte nemzeti csapataik (felnőtt és utánpótlás) eredményeit, valamint taglalta az U14-es, U16-os és U18-as fiú válogatottak védekezési és támadási elveit.

Spanyol kosárlabda-kultúra: Mácsai Károly előadásában kitért a spanyol első osztályú bajnokság szabályzataira, ismertette a spanyol kosárlabda-kultúra jellemző jegyeit, valamint a malagai klubnál szerzett személyes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

Amerikai kosárlabda-kultúra: a Soproni Darazsak edzője, Kellerné Seres Éva előadásában az Egyesült Államok kosárlabdájának szervezeti környezetét, fejlesztési irányelveit, modelljét, edzőképzését mutatta be. Igyekezett megfejteni a siker titkát, továbbá vizsgálta a rendszer előnyeit és hátrányait.

Ezt követően Andjelko Mandics a játékintelligencia témáját boncolgatta. Véleménye szerint ez az egyik legfontosabb tehetségfaktor. Az „okos” játékosok tudnak kompenzálni hiányosságokat, ami az utánpótlásban látványosabban megjelenik, de a profi szinthez közelítve egyre kevésbé lehet elfedni őket.

Marc Guillame Molins a kognitív képességek fejlesztéséről tartott előadást. Beszélt arról, miként lehet beépíteni a tanulási folyamatokat az edzésekbe, mik azok, amikre figyelni kell. A tudomány segítségével hogyan tudjuk a játékosainkat fejleszteni. Az edző mindig a kapocs ahhoz, hogy a játékos értelmezze és végrehajtsa a feladatokat (labdavezetés, kézváltás). A kézváltások gyakorlásánál a ritmuson volt a hangsúly, közben a gyerekeknek kommunikálniuk kellett, hogy megértsék, milyen ritmusban kell végrehajtani az adott elemet.