websikehealthcheck

Blog...

V., VI. Nemzetközi edzőtovábbképzés: célkeresztben a lepattanók, valamint az integráció folyamata (kiválasztás, alkalmasság, beválás)

célkeresztben a lepattanók, valamint az integráció folyamata

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) megtartotta ötödik és hatodik nemzetközi edzőtovábbképzését, amelyekre ezúttal Sopronban, a Novomatic Arénában került sor. A témák: lepattanó labdák elemzése és a játékosok edzése, illetve az integráció folyamata (kiválasztás, alkalmasság, beválás).

Az első napon a regisztráció után a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese, dr. Sterbenz Tamás „A lepattanó labdák szerepe a stratégiában” címmel tartott rövid előadást. Ezt követően a Soproni Akadémia képviseletében Czukor Bence, a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiától pedig Horváth József beszélt a lepattanószerzés legfontosabb tényezőiről.

dr. Sterbenz Tamás „A lepattanó labdák szerepe a stratégiában” címmel tartott rövid előadást.

A szünet előtt a lepattanó-elemzések bemutatása a mai kosárlabdában volt a középpontban, amit Léránt Gábor és Bazsik Péter adtak elő a Debreceni Kosárlabda Akadémia képviseletében. Mindezt egy kisebb telefonos játékkal demonstrálták: a játék célja az volt, hogy bemutassa, az eldobott labdák hova esnek, a résztvevőknek pedig négy pontból kellett kiválasztaniuk egyet.
A kisebb ebédszünet után Daniel Guttot, a Scouting4U alapítóját hallhattuk, aki a támadó lepattanók rendszeréről beszélt.

Daniel Guttot, a Scouting4U alapítóját hallhattuk, aki a támadó lepattanók rendszeréről beszélt.

célkeresztben a lepattanók, valamint az integráció folyamata

A Budapesti Honvéd Sportegyesület képviseletében Sabáli Balázs a legjobb lepattanózókról tartott bemutatót, majd Jakab Máté (szintén Bp. Honvéd SE) tartott előadást a lepattanózás, a helyezkedés, a kizárás tematikájában.
A Fenerbahçe SK vezetőedzője, Víctor Lapena tartotta meg a záró előadást, amely során a résztvevők a lepattanó és a védekezés közötti szabályszerűségekről kaptak új ismereteket.

Víctor Lapena tartotta meg a záró előadást, amely során a résztvevők a lepattanó és a védekezés közötti szabályszerűségekről kaptak új ismereteket.

A továbbképzőt dr. Sterbenz Tamás szavai zárták.
A második napon a kiválasztás, alkalmasság, beválás kérdéskört boncolgatták az előadók.
Először is tudnunk kell, hogy profi kosárlabdázó akar-e lenni, igazán szeretné-e, és hogy mindenre képes ennek érdekében – fogalmazott Víctor Lapena.Abban a pillanatban, ha ilyen tehetség kerül a kezed közé, meg kell adnod neki mindent neki, hogy profi kosárlabdázó válhasson belőle. Ez egy fifti-fifti helyzet. Számomra nagyon fontos, hogy ne csak a kosárlabdára koncentráljunk. A kultúra is lényeges: például tudjanak egyetemre járni a játékosok! Az egyetlen dolog, ami a fejükben jár, az, hogy ők profik. Fontos, hogy az olvasásra, a kultúra megismerésére, másfajta tudás megszerzésére is biztassuk őket! Ha ezek a játékosok nyitottak, nagyon jó profi válhat belőlük.

Értékes gondolatokat osztott még meg a résztvevőkkel a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai felelőse, Czirják Szilvia, továbbá sportpszichológusa, Pankár Tibor, valamint a Nemzeti Kosárlabda Akadémia sportpszichológusa, Lábadi Anett is.